Minden ló számára napi 24 órában hozzáférést kell biztosítan a tiszta ivóvízhez. Sőt, ha vödörből, vájúból itatunk, érdemes mindig több vizet adni nekik, mint amennyire valójában szükségük van, hogy ne álljon fenn annak a kockázata, hogy esetleg nem jutnak elegendő mennyiséghez.

Mennyi vízre van valóban szüksége egy lónak?

Egy átlagos, 500 kg-os lónak naponta kb 30-50 liter víz kell. Ez a mennyiség lehet több is nagy meleg esetén (mert a lovak is izzadnak, és a saját testük vízkészletét használják fel ilyenkor ők is) vagy nagy megterhelés esetén (az ok itt is ugyanaz, gyorsan helyreállítható azonban az elektrolit veszteség tápkiegészítővel is). A csikós kancáknak szintén több vizet kell adni, mert szükségük van rá a tejtermeléshez. Azok a lovak, amelyek olyan helyen tudnak legelni, ahol sok fű van és/vagy aránylag gyorsan nő, kevesebbet fognak inni, mert a fűnek magas víztartalma van összehasonlítva a száraz szénával.

Mennyire kell tiszta legyen a víz?

Alapvető, hogy tiszta, szennyeződésmentes legyen a vizük. Amennyiben a lovak kénytelenek koszos, algás, trágyás vagy vizelettel szennyezett vizet inni, attól nagyon könnyen megbetegedhetnek. Hiszen amellett, hogy a lovak emésztőrendszere nagyon érzékeny, hányni sem tudnak a gyomorszerkezetük miatt, így mindennek, amit egyszer lenyeltek végig kell mennie a teljes emésztőrendszerükön, legyen az bármilyen rossz minőségű vagy ártalmas.

Miért nem hajlandóak néha inni a lovak?

A lovaknak nagyon jó a szaglásuk és ízlelésük, így akár egészen a kiszáradásig hajlandóak szomjazni, ha csak büdös, állott vagy szennyezett vizet találnak, de akár azért is, ha a vízforrásuk hirtelen megváltozik – ilyenkor függetlenül attól is visszautasíthatják, hogy az az új forrásból kapott víz valójában tiszta-e vagy sem. Fontos azt is megfigyelni, hogy ha új ló kerül egy területre, az megfelelő mennyiségben iszik-e, vagyis mer-e inni és hagyják-e a többiek, hogy igyon. Meg kell győződni arról, hogy ismeri-e az önitatót, ha azzal van felszerelve a karám vagy az istálló. Utazás esetén sem szabad megfeledkezni a lovak vízigényéről: előfordulhat, hogy egy idegen helyen más szagú a víz (még ha teljesen tiszta is), mint amihez hozzá vannak szokva. Ebben az esetben jó, ha viszünk magunkkal otthonról legalább valamennyi vizet az átszoktatás idejére. Az egyik lehetséges módszer a hozzászoktatásra, hogy már otthon elkezdjük ízesíteni a vizet – például melasszal – az utazás előtt pár nappal, majd az új helyen szintén ízesítve adjuk. Ezután fokozatosan csökkentjük az ízesítő mennyiségét, majd végül teljesen elhagyjuk azt.


Ajánlott termékek
Gumi vödör egyenes oldallal
Elektrolit folyadék
Állandó vízszintű itató aluminiumból

A bejegyzés trackback címe:

https://klp-lovas.blog.hu/api/trackback/id/tr335872599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása