Lovardák környékén járva számtalanszor látni, ahogy lovasok az aszfalton baktatnak. Ettől mindig is rosszul voltam, hiszen egyrészt semmi keresnivalója lovasnak a közúton, másrészt pedig rettenetesen veszélyes autók mellett lovagolni, még ha alacsony forgalmú útról is van szó. Nem csak azért, mert a legtöbb autós egyáltalán nem ismeri a lovakat - és gyakran le sem lassítanak - hanem azért is, mert a lovak patkója az aszfalton vagy betonon csúszhat, ha idegesen toporognak vagy megrémülnek valamitől, így könnyen balesetet okozhatnak. A túravezető felelőssége az ilyen helyzetek elkerülése.

 

1a.JPGA versenypályák és a lovardák között ajánlatos külön utat kiépíteni, hogy a lovasoknak ne aszfalton kelljen közlekedni

Túravezető és éllovas

 

Egy lovas csapatban nem feltétlenül az a túravezető, aki éllovasként lovagol. Az éllovasnak szent és sérthetetlen helye van a csapatban, megelőzni szigorúan tilos, de nem mindig ő az, aki diktál. A tempót és az útvonalat a túravezető határozza meg, legyen az két- vagy több tagú csapat. Ezt a szerepet nem szabad akárkire rábízni, hiszen nagy gyakorlati és elméleti tudást követel meg. Lássuk tehát a jó túravezető ismérveit.

 

A csapat lovastudásának és igényeinek felmérése

 

Egy vezetőnek, mint egy pszichológusnak tisztában kell lennie, milyen jellegű csapatot visz túrázni. Egész más útvonal és tempó való egy skatulyából kihúzott, angol vagy német úri társaságnak, mint egy egyesületből kiszabadult magabiztos és vagány lovas bandának. A túrevezetőnek ránézésre tudnia kell, kinek mi fér bele biztonsággal a tereplovaglásba, és milyen típusú embereket mi tesz elégedetté. Már az istállóba való belépés előtt, akár strandpapucsban fel kell ismernie azt, aki fél vagy aki túlságosan elbizakodott. Ezek tudatában kell lovakat osszon, ha bérlovas istállóról van szó. A tudásszintről pedig már az előkészületi folyamatok sokat elárulnak: nyergelés, kengyelállítás és hevederhúzás. Ekkor a vezetőnek már tervet kell készítenie az aznapi lovaglás útvonaláról.

 

2.JPG

 Ez a csapat szétszakadozott, nem jó a felosztása

 

A terep és a lovak ismerete

 

A terepet, és a csapatban a lovakat nem feltétlenül ismeri a túravezető. Ahogy az sincs kőbe vésve, hogy nyugodt, megbízható lova van, hisz ülhet éppen egy betanuló csikón is. Nem ezek az információk az elsődelegesen fontosak, hanem a rutin, a logika és a helyzetfelismerés. Az a túravezető, aki ismeri a terepet, amelyen csapatát vezeti, lehetőleg kerülje a fölösleges kockázatot. Mutassa meg a többieknek a legszebb és legélvezetesebb részeket, de első alkalmakkor kerülje a megerőltető vagy rossz minőségű szakaszokat. Logikusan fűzze fel a menet vonalát és okosan válassza meg tempóját. Ne sétálgasson ott, ahol vágtázni is lehetne és ne váltogasson hirtelen lépésből vágtába vagy fordítva. Haladjon úgy, ahogy a lovak helyes lelovaglásának nagykönyve diktálja.

 

4a.JPG

 Ők nem a legjobb párosítás egy túrára

Fektessen hangsúlyt a bemelegítésre – amely alatt a lovak lejátsszhatják kis játékaikat, ti. hogy te mit mész itt előttem, te mit jössz itt mögöttem, menjünk már, hova sietünk ennyire, stb. – és soha ne feledje az első vágta fontosságát. Az első beugratást általában rettenetesen várják a lovak, kiadják magukból az istállógőzt, kinyújtóznak, átmozgatják az izmaikat és persze néha bepróbálkoznak egy kis rakoncátlansággal is. Érdemes ezért az első vágtákon zárt terepen, egymás mögé felsorakzva átesni, nem pedig egy mezőn, ahol nehezebb megtartani a rendet. Egy túravezetőnek ugyanis állandó kontroll alatt kell tartania csapatát. Először is jól meg kell választania a lovak egymásutáni sorrendjét, majd folyamatosan tisztában kell lennie a csapat melyik pontján éppen mi történik – melyik ló az, amelyik fáradtabb és még mennyit bír, melyik lovas érzi magát bizonytalanul és miért, valamint mindig legyen tisztában vele, a lovasok is tudják-e követni a diktált iramot. Pirospozsgás, levegőért kapkodó egyszeri utazókat ne kényszerítsen különösebb erőfeszítésekre.

 

3a.JPG

 Ezek a lányok rendet tartanak a csapatban

A lovaglás befejeztével a levezetésre is időt kell hagyni, hogy a lovak leszáradhassanak, kifújhassák magukat és a pulzusuk a rendes ütemre visszaálljon. De a hazafelé léptetés arra is alkalmat ad, hogy a kellemesen elfáradt lovasok az élményeket felelevenítve újra átélhessék azokat, és az előzetes izgatottságtól megkönnyebbülve kibeszélhessék a kalandokat.

 

 

A magabiztosság és a pozitív kisugárzás elengedhetetlen

 

A jó lovas (és túravezető) a rendet és a nyugalmat kisugárzásával is megerősíti. Egyszer az egyesületi tagokkal néhányan elmentünk vidékre, hogy a sok iskola- és ugrómunka után megtapasztalhassuk a lovaglás természetközelibb oldalát is. Mindenki felült a rá kiosztott – akkor először látott – lóra és elindultunk. Talán még az első ügetésig sem jutottunk el, a túravezetőnk ifjonc lova valami rémséget meglátva csúnyán ellenszegült. Vezetőnk egy pillantra sem esett ki szerepéből és vesztette el higgadtságát, hanem utasítást adott, hogy az egyikünk mögé felsorakozva haladjunk tovább egy bizonyos irányba, míg ő elintézi a nevelgetést egy rövid idő alatt. Így is lett, a csapatunk nem esett szét, mindenki nyugodtan lovagolt tovább, mert senkire nem jött rá a frász, hogy elöl a főlovas keménykedik a lovával, ő pedig rövid úton lerendezte, hogy aznapra már ne tartogasson a lovacskája további megleptéseket.

 

Az iskolamunka korábban azonban minket is nyugalomra oktatott: egyikünk sajnos felbotlott és lova otthagyta a sárban, majd egyszerűen a csapat után eredt. Amikor megláttuk, azonnal megálltunk és az egyik fiú visszaindult az elhagyott lovasért. A lányt felültette maga mögé és úgy jöttek vissza hozzánk, mint a legszebb lovagregényekben. A csapat persze nem az esés mikéntjére és súlyosságára volt kiváncsi, hanem hogy jó-e a nyereg mögött valakit átölelve ülni és a ló farán huppogni.

 

Előzetes tájékozódás és trenírozás

 

Aki viszont nem úgy ismeri az adott terepet, mint a tenyerét (például felderítő csillagtúrán vagy hatalmas távok megtételekor, amelyen a cél egy kiindulópontból eljutni egy távoleső végpontba), annak felelőssége első sorban a jármód és az irányok helyes megválasztásában van. Ilyenkor az a jó, ha a túravezető egyben az éllovas is. Érdemes előzetesen a tájegységről és a terepviszonyokról például turistatérképeken tájékozódni, hogy ne kerüljön a csapat váratlan és nehezen megoldható helyzetekbe: ilyen egy vasútvonal vagy patak keresztezése. Amennyiben a csapat nem bérlovakkal lovagol, úgy mindenkinek a saját felelőssége a lovát a megfelelően felkészíteni és hosszabb terepek vagy nagyobb megterhelés előtt jó kondícióba hozni.

 

A túravezető kötelessége azonban a felszerelések megfelelőségének ellenőrzése: ha elképzelhető, hogy a lovasok sötétben fognak haladni, akkor például a fényvisszaverő öltözék elengedhetetlen. Praktikus valakinek magával vinni vezetőszárakat, fáslit, pótlábvédőket, akár borjú kötelet és a túra típusának függvényében (egy napos megállóval, megálló nélkül vagy több napos) még sok mást is.

 

Vegyes összetételű csoport

 

Összeállhatnak teljesen vegyes csoportok is – amelyekben nagy eltérés van a tagok életkora, tudásszintje vagy akár lovaglási stílusa között. Ilyenkor a csoportnak természetesen a gyengébbekhez kell igazodnia, de trükkösen lehet azért úgy lovagolni, hogy az mindenkinek élvezetes legyen. Csapatban általában a lovak annyira ragaszkodnak egymáshoz, hogy egyéni akciók ritkán fordulnak elő. Ezt kihasználva a gyerekeket jobb a csapat első harmadába, megbízható lovak közé venni, míg a csapatban a jobb lovasok, esetleg nehezebben kezelhető lovaikkal haladjanak hátul. Ha angol stílusban lovaglók westernesekkel lovagolnak együtt, akkor érdemes hosszabb vágtákat és lépő szakaszokat betervezni, vagy olyan munkaügetésben haladni, hogy a western lovasok rövid vágtában tudjanak a többiekhez igazodni. Terepakadályokat csak akkor vegyünk, ha azokat a csapat minden tagja biztonsággal legyőzheti – a legtöbb ló egyébként kérdés nélkül fog olyan feladatokat teljesíteni, amelyekre magányosan csak nehezen tudnánk rávenni. Ezeket a szempontokat elsődlegesen, de persze még több mást is szem előtt kell tartson egy jó túravezető.

Ajánlott olvasmány

Ajánlott túranyereg nyugodt tempóra, hosszú távokra

Az eredeti cikk a Lovas Nemzetben jelent meg

A bejegyzés trackback címe:

https://klp-lovas.blog.hu/api/trackback/id/tr345881269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása